tisdag 23 december 2014

Mästaren från Anundsjö

 
Halvt dolt i skogen i Järvberget i Anundsjö ligger det torp som Mästaren från Anundsjö bodde i en tid mellan 1914  och några år in på 1920-talet tillsammans med ett antal kvinnor

 
Tidvis bodde Mästaren i Storsjö och det var en ung lantbrukarson från Storsjö som skänkte torpet i Järvberget till sekten.

 
Erik Andersson som Mästaren hette föddes 1881 i närheten av Falun. Han gifte sig 1911 med Tilda och bosatte sig på hemgården Nedre Slätta. Han påverkades av vandringsprästen David Petanders predikningar och lämnade hustru och barn.

 
Torpet är idag starkt förfallet vilket inte är så underligt med tanke på att det var ungefär 90 år sedan Mästaren och hans efterföljare sökte sig till Västerbotten.

 
Här levde de ett enkelt liv, hade får och odlade grönsaker som var deras huvudsakliga föda. Sina kläder sydde de själva. De beskrivs som hjälpsamma och stillsamma.  
I köket har golvet givit vika 
En överrock hänger kvar - kan det ha varit Mästarens?

 
En stekpanna lämnade man

 
Två symaskiner står kvar 
En säng


 
Skorstensmuren har fallit in 
Trappan upp till övre våningen


 
Hit men inte längre

 
Ett varv kring huset


 
Man tycks också ha sysslat med skolagning
 
Kvar på gårdsplanen står Mästarens hink. Den som är intresserad att veta mer rekommenderas skriften "Tollorna och Mästaren från Anundsjö" av Else Britt Lindblom.
Mästaren avled 1945 i Vitteby i Sunne i Värmland och ligger begravd på Sunnes kyrkogård.
Dessa bilder togs den 8 september 2014. Äldre bilder finns på http://glesrapport.blogspot.se/2011/09/mastaren-fran-anundsjo.html
 

2 kommentarer:

  1. Har du läst det här, Kaj? http://www.allehanda.se/allmant/angermanland/mastaren-fran-anundsjo-och-hans-kvinnor

    SvaraRadera
    Svar
    1. Naturligtvis och jag har pratat med Bo Anders Öberg idag

      Radera